fbpx

Operatőr kurzus

Gondoltam megpróbálom. Miért ne, próba, ha meg nem akkor egy kis kudarc, de az mégis jobb. Elte, szabadbölcsészet, filmszakirány. Itt találkoztam először a filmmel, mint gyakorlati tárggyal, és természetesen egyből egymásba is szerettünk. Elkezdett kevéssé válni az a heti 3 óra, amit intenzíven erre szánt a tanterv nekünk. Viszont készült vizsga gyanánt egy kisfilmem, megtaláltam a BFA Eltés lehetőségét, és hát, mint említettem megpróbáltam.

Végül óra ütközés miatt a rendezői helyett az operatőri képzést kezdtem el, ami utólag egyike a legjobb döntéseimnek. Eleinte féltem, mivel ez a része a filmkészítésnek távol állt tőlem, életemben összesen kétszer fogtam kamerát a kezembe, de szerencsére rögtön az alapoktól kezdtük el az anyagot. Kétszer 1,5 óra, közte kis szünet, elismert operatőr (Vecsernyés János) mesél, tanít, elvarázsol. Az első alapozó óráról rögtön zsongó fejjel távoztam. A második órán pedig rögtön kiszakítottak minket az addig ismerős környezetből, és az ingerszegény tanterem helyett egy utómunka stúdióban találta magát a csapatunk.

Aztán eljött a negyedik és mi már a Sparks műtermében pakoltuk a lámpákat, világítottunk, rekonstruáltunk és ismerkedtünk a profizmus bizsergető illatával. Következő órán visszatérve a tanterembe pedig rögzítettük agyunkba a lámpák, visszaverő felületek és egyéb hasznos kütyük neveit. Félúton vezetőt váltottunk, Marton B. Frigyes vitte tovább a csapatot a megkezdett úton. Elkezdtük egyre tudatosabban tervezni a világítási konstrukciókat. Beszéltünk, vitatkoztunk és közben nem feledkeztünk meg a Sparks adta tapasztalatokról sem. Az év betetőzéseként pedig egy 2 órás műtermi gyakorlat során építettük fel az előre megtervezett jelenet lámpaparkját.

A rengeteg új tapasztalat mellett amit a tanároktól kaptam, nagyon sok új, tehetséges embert ismertem meg. Ennél pedig szerintem nincs sokkal fontosabb ebben a szakmában. Jókor jó helyen lenni mindig hasznos, főleg ha az emberben is megvan a jóra való lehetőség. Köszönöm a félévet!

Kőrösi Máté

kőrösi máté

 

 

Vissza…