fbpx

Előadás a horror műfajról

Feszültségteremtés, sokkolás – a horror műfaj

Az előadás, ahogy a cím is hirdeti a horror műfajába engedett bepillantást. A stílusjegyek, klisék megismerése során megkerülhetetlen alkotóelemek kerültek megismerésre. A helyszín fontossága, megfelelő kiválasztása a hangulat kialakításának elengedhetetlen pillére. A sokszor használt, félelmet keltő egyedülálló házak, mindentől távol eső tanyák és további, az emberben félelmet ébresztő, kiszolgáltatottságot elősegítő színterek kiválasztása elengedhetetlen.

A főszereplő alakja szintén meghatározó, mert mindenkinek a gonosz személye marad emlékezetes. Példának felmerültek olyan ördögi szerelők, mint Freddy Krueger vagy Jason Voorhees akik elég sokaknak ugrottak be, míg áldozataik neve már jóval kevesebbeknek. Az áldozat filmbéli karakterének neve általában a film végéig sem marad meg.

További klisék, mint a törvényszerűen előkerülő nagy kés, az előreláthatóan elromló, lemerülő és eltűnő elektronikai kütyük vagy a karnyújtásnyira lévő segítség szertefoszlása mind előkerültek.

A műfaji keresztezések, mint az élmény fokozásának egyik leghatásosabb eszközéről egy-egy olyan példán keresztül ismerkedhettünk, mint a Terminátor – A halálosztó, a Harry Potter-filmek vagy a Karib-tenger kalózai alkotások. Ezek a horrorisztikus jegyek mellett már olyan népszerű műfajok stílusjegyeit is magukon viselik, mint a sci-fi, az akció vagy a kaland. A klisék és műfaji keveredések után a The Rocky Horror Picture Show eredeti mozielőzetesét tekintettük meg, amely legendásan egyedi módon alkalmazza a már jól ismert kliséket.

A horror és a thriller közti különbséget egy nyitójelenet tervezettel tapasztalhattuk meg, mely rámutatott, a horror műfajában olyat is megmutatnak, amire egy thrillerben csak utalnak. Az éles kontrasztok, váltások is elősegítik kihangsúlyozást. Egy sötét erőben történt gyilkosság után, a következő jelenet helyszínéül választott világos, kedves bevásárlóközpont tökéletes választás. A vidám, nevetgélő családok a barátságos helyszínen, éles ellentét húz a két cselekvés között. Továbbá a feszültségteremtés egyik lényeges szabályáról is hallhattunk, ami felhívja a figyelmet az idegek ellazítására. Az ijesztő jelenetsorok akkor a leghatásosabbak, ha a jelenetsorok közt hagyjuk a nézőt egy kicsit ellazulni, néhány kisebb, esetleg előrelátható rémisztéssel, hogy utána idegszálait ismét próbára tegyük.

Az előadás során olyan filmekből tekintettünk meg részleteket (Sikoly, Hívatlanok, Metamorfózis), amelyek kiválóan érzékeltették a feszültségteremtő eszközök és klisék megfelelő alkalmazása során kialakuló rémülettel és feszültséggel telt légkört.

A horror a legnépszerűbb filmes műfajok egyike, amelyben ugyanúgy születnek mesterművek, mint kiss j mcsapnivaló alkotások. Mindkét véglet klisékből építkezik, a különbség az eredetiségben rejlik. Valóban eredeti alkotások pedig csak igazán kivételes tehetséggel rendelkező és sokat tapasztalt alkotók kezei közül kerülhetnek ki.

Kiss József Máté


Horror a Bölcsészkaron

Két nappal az előadás előtt pillantottam meg a Budapest Film Academy eseményét a Facebookon. Már voltam egyszer egy ingyenes előadáson tavaly decemberben a testvéremmel, azt Varró Attila tartotta a filmműfajokról, és nagyon tetszett nekünk. Örültem, hogy ismét tartotok ingyenes előadást, így rögtön küldtem is az e-mailt a regisztráláshoz. A horror, mint téma is nagyon tetszett, mert már gyerekkoromtól nagy hatással vannak rám ezek a filmek. Lehet, talán kicsit túl korán kezdtem az ismerkedést a műfajjal, de hát akinek idősebb testvérei is vannak… Így hét évesen láttam először a Rémálom az Elm utcában első részét, amit nyolc évvel idősebb nővérem kölcsönzött ki a videótékából. A film megtekintése után nagyon féltem éjjel. Különösen az a rész maradt meg bennem, amikor Freddie egy véres zacskót húzott maga után, amiben egy holttest volt.

Szerencsére azért sikerült kihevernem az élményt, és nem utáltam meg a horrort. Amit ennyire szeretnek az emberek, és ekkora hatással van rájuk, azt érdemes tanulmányozni. Ezért is gondoltam, hogy remek időtöltés lesz a csütörtöki előadás.

Pontosan érkeztünk az ikertestvéremmel, így egyetlen másodpercről sem maradtunk le. Megtudtam, hogy az előadást tartó Hódi Jenő is készített már horrorfilmet vámpír témában, Christopher Lamberttel a főszerepben. Fontos, hogy a színészek nagyon drágák, és nehéz összehangolni a többi szereplővel a forgatást, így voltak olyan jelenetek, amelyeket Lambert a színésztársai nélkül forgatott le. A mozifilmek forgatása lassú és költséges: egy nap alatt körülbelül két percet forgatnak le. A Metamorfózisból egy rövid részt is megtekinthettünk.

Az előadás meghatározó témája az volt, mitől horror a horror. A horror egy olyan filmművészeti műfaj, ami alapvető emberi szükségleteket elégít ki. A félelemmel, a rettegéssel járó adrenalinszint-emelkedésre időnként szüksége van a szervezetünknek. Ám ha erre vágyunk, nem mindig van meg az a lehetőségünk, hogy elmenjünk bungee jumpingolni. Sőt lehet, hogy nem is szeretjük. A félelemérzésre, az adrenalinszint-ingadozásra viszont szükségünk van, így hát horrorfilmeket nézünk.

Fontos, hogy a horrorkedvelő emberek, ha horrort kívánnak, olyan filmre akarnak beülni, amely a horror formai-műfaji jellegzetességeit mutatja. A klisé szót sokszor negatív értelemben használjuk, azonban a horror kliséi elengedhetetlenül fontosak, mivel orientálják a nézőt, hogy ő egy horrort néz, arra ült be, amire akart. Nem baj, ha más alkotásokhoz hasonló jegyeket fedezünk fel a filmben, a lényeg, hogy valamitől egyedi legyen. Nyugodtan lehet használni jól bevált dolgokat is. Az előadáson hallhattunk ilyen jellegzetességeket.

A horrorfilmekre jellemző, hogy elszigetelt helyen játszódnak. Ilyen lehet például egy eldugott motel, mint a Psychoban, egy hatalmas, világvégi szálloda, mint a Ragyogásban, vagy egy barlang, mint A barlang című horrorban. Vagy akár egy ház, ahová egy csapat fiatal összegyűlik. Az időjárás milyensége is fontos, általában baljós, esős-villámlós, vagy a világtól elzáró havazásban (Ragyogás) játszódik a cselekmény.

A horrorban lehet játszadozni a feszültséggel úgy, hogy időnként kis kitérőket teszünk. Még egy kis humor is beleférhet, vagy a cselekményben fontosabb szerepet nem játszó mellékszereplő.

A horrorfilm legfontosabb szereplője természetesen a gonosz. Az előlük menekülni próbáló szereplőkre általában nem is emlékezünk. Freddie, Jason és Hannibal Lecter mindenki tudatába beleég. Nagyon változatosak a horrorfilmek gonoszai, kedvelt típus például a megnyerő modorú, de valamit rejtegető elmebeteg, mint Norman a Psychoban.

A különféle kellékek, mint a kés, a maszk is megtalálhatóak a legtöbb horrorfilmben.

A Sikoly című horrorból is megnéztünk egy részletet. Ez a film abban volt szokatlan a többihez képest, hogy a film arcát, Drew Barrymore-t, akiért a legtöbben beülünk a moziba, a legelején megölik.

Az előadás végén a Hívatlanok című horrorból néztünk meg egy részletet. Ebben a filmben is megtalálhatjuk a kliséket: magányos ház, kés, álarcos gyilkosok.

A horrorban gyakran védtelen helyzetben találjuk a szereplőket: nő a zuhanyzó alatt (Psycho), emberek a vízben (Cápa). Segítségkeresés közben szétválnak a szereplők, mint a Hívatlanokban. Akkor jön a gonosz, amikor nagyon sebezhető helyzetben vannak a szereplők.fekete melinda

A Budapest Film Academy előadása élvezetes és közérthető volt, számomra a legtanulságosabb, hogy nem kell félni a kliséktől, nem baj, ha hasonlít valamire a filmünk, azonban valamivel tegyük egyedivé azt. Például egy olyan gonosszal, akitől a legjobban félünk.

Fekete Melinda


Az ingyenes előadás témája a horror, illetve a thriller volt. Ez már önmagában egy elég szokatlan, sajnos ritkán átbeszélt téma, így még jobban felkeltette a figyelmemet. Másrészt pedig, egy ilyen előadás összehozza az embereket, akik azonos körben érdeklődnek, van rá esély, hogy összeismerkedünk valakivel.

Az előadás kezdete már szimpatikus volt, pontosan időben kezdtek, és el is mondták, hogy miért. A forgatást is időben kell kezdeni, mert ha mindig késik valaki, akkor annyival kevesebb idő lesz felvenni az adott jeleneteket. Nagyon igaz.

Aztán jött maga az előadás ahol először beszélgettünk a horror film alapjairól. Összefoglaló, egyértelmű és lényegre törő volt. Én már korábban csináltam egy kisfilmet, amely tartalmazott horror elemeket, és nagyon örültem annak, hogy a kulcselemek, amiket itt felhoztak, az enyémben is megtalálhatóak voltak, így még tudatosabb rálátást adott a horrorfilmekre. Érvekkel megmagyarázták, hogy miért fontosak ezek az elemek, és miért alapja mindennek egy jó történet.

Továbbá elemezgettünk, illetve beszélgettünk régi klasszikusokról, mint A bárányok hallgatnak, Psycho, vagy A ragyogás, amelyek benne vannak a filmtörténelem legjobb horrorjai között, így mindenképpen jó dolog volt, hogy említésre kerültek. Ezen felül néztünk horrorfilm részleteket és utána megbeszéltük, az észrevételeinket az adott jelenetekről, a kliséket megkerestük, mindenki elmondhatta a saját véleményét. Nagyon tetszett, hogy nem egyoldalú volt az előadás, hanem bele lett vonva a közönség is, azaz mi, és a kérdéseinket bármikor feltehettük.

Végül pedig, ami még nagyon fontos volt, hogy az előadó beletette a saját élettapasztalatának bizonyos szakaszait, hogy, hogyan járt Hollywood-dal, milyen tanácsot adtak neki nagy rendezők, mint például Brian De Palma, vagy Milos Forman.

Összességében, nekem tetszett az előadás, egyáltalán nem bántam meg, hogy elmentem, szívesen részt betlej mveszek további előadásokon is a jövőben.

Betlej Marcell

 

Vissza…