fbpx

Mesterkurzus beszámolók

Ridley Scott mesterkurzus

x4

 

Az ELTE filmes mesterprogramja és Budapest Film Academy végzett hallgatóiként lehetőségünk nyílt részt venni olyan nagyon fontos rendezők előadásain, mint Ridley Scott és Ron Howard. Mindkét filmkészítő nagyon érdekes megjegyzéseket tett rendezői tapasztalataikról és filmkészítési technikáikról.

 


Ron Howard mesterkurzus

x5

 

Megragadnám, az alkalmat, hogy kifejezzem hálámat, amiért lehetőségem volt beülni a legutóbbi Mesterkurzusra, melynek vendége Ron Howard rendező és egykori színész volt. Ron Howard filmjein felnőve rendkívül szívesen hallgattam – és tanultam is abból –, ahogy elmesélte milyen döntéseket kellett hoznia az élete során, amelyek segítségével elérte jelenlegi ismertségét.

 


Oliver Stone mesterkurzus

x1

 

A Budapest Film Academy diákjaként lehetőségem volt részt venni azon a két napos mester kurzuson, amelyet Oliver Stone, amerikai író és rendező tartott. Először megnéztük Stone utolsó munkáját a Puskin moziban, majd felkapcsolták a lámpákat és a diákok, filmes szakemberek egyenesen Stone-tól kérdezhettek.

 


Joe Eszterhas mesterkurzus

x2

Amikor Joe Eszterhas megérkezett, magyarul köszöntötte a hallgatókat, amivel rögtön belopta magát mindannyiunk szívébe. Az előadás két napig tartott, és bár végig tanultunk, ezt egy pillanatig sem lehetett észrevenni. Szombaton először megnéztük Eszterhas egyik legsikeresebb alkotását, amit 13 nap alatt írt meg, az Elemi ösztönt (1992). A mű második része, amelyben Joe csak a karaktereket alakította ki, kemény kritikát kapott. A film producere, Andrew G. Vajna és Eszterhas is egyetértett abban, hogy ezt a részt nem kellett volna elkészíteniük.

 


Alan Parker mesterkurzus

x3
A teremben elhalványultak a lámpák. A színpadi fényekből pedig egyszer csak előtűnt a filmvilág csendes zsenije, az író-rendező-producer, Sir Alan Parker. Két napos filmíró szemináriumára a Budapest Film Academy hallgatójaként jutottam be. A Corvin Mozi Kabos Gyula termében ötszázan hallgathattuk félévszázados karrierjének tanulságait, olykor kellően fűszerezve fanyar brit humorral és öniróniával.

 


Szabó István mesterkurzus

x8

 

Kedden a Budapest Film Academy rendezői órájának előadójaként hírneves Oscar-díjas rendezőnket, Szabó Istvánt köszönthettük köreinkben. Számtalan filmet rendezett (és írt is), így rengeteg tapasztalattal a háta mögött a leghasznosabb információkat adta át az előadás keretein belül. Mivel a félév témája a rendező és a színész kapcsolata, előadása elsősorban ennek a viszonynak a bemutatására irányult.

 


 Antal Nimród mesterkurzus

x6

 

A nyár folyamán több Budapesti Film Academy előadáson is voltam, így nagyon vártam a következőt. Antal Nimród tehetséges, van humorérzéke, nagyon pörög. Pozitívum volt számomra már az elején, hogy egy lelkes, motiváló “beszéddel” kezdte az előadást. Kitartásra, megfelelő hozzáállásra, akaraterőre van szükség, ha ezen a pályán akarunk mi, leendő filmesek elhelyezkedni.

 


Laurie Hutzler mesterkurzus

x7

 

Március végén azon szerencsések egyike lehettem, akik részt vehettek egy két napos mesterkurzuson a forgatókönyv-írásról annak a Laurie Hutzler-nek az előadásában, aki mint kreatív konzultáns dolgozott többek között a BBC-nek vagy a Channel 4-nek, de dolgozott már Oscar-díj nyertesekkel is, mint például Nick Park vagy Steve Box.

 


Beth Serlin mesterkurzus

x7Beth Serlin nemzetközi forgatókönyvíró. Megnyerte a ’legjobb forgatókönyv’ díját a Beyond Silence (Jenseits der Stille) című filmmel, amit később Oscar-díjra is jelöltek a legjobb idegennyelvű film kategóriában 1998-ban.