fbpx

Vendégelőadónk; Jonathan Halperyn

Ősszel lehetőségünk nyílt arra, hogy megtudjunk pár bennfentes információt a hollywoodi stúdiórendszer működéséről. A Budapest Film Academy meghívta vendégtanárként Jonathan Halperynt, aki a Focus Features International független filmstúdió vezérigazgatója volt. Olyan filmek köthetők a stúdióhoz, mint például az Elveszett jelentés (Lost in Translation), a Túl a barátságon (Brokeback Mountain), valamint a Felhőatlasz (Cloud Atlas).

Nagyszerű volt hallani a történeteket egyenesen egy olyan embertől, aki az amerikai filmipar szakértője. Többek között beszélt a pénzügyi folyamatokról és azok felépítéséről, valamint a „zöld lámpa” folyamatról, amely tulajdonképpen egy döntési sorozatot mutat be, amelyet a stúdiók alkalmaznak, mielőtt megjelentetnek egy filmet vagy belevágnak egy produkcióba. Megismertük a résfinanszírozás nehézségeit, valamint a fontosságát egy filmötlet ’csomagjának’ összeállításának is.

Személyes kedvencem az a rendszer, amikor törekszel, hogy olyan már létező címet találj ami hasonló a filmedhez és igazán alkalmas arra, hogy megmutathasd a stúdiónak a filmötleted versenyképességét. Mindig azt hittem, hogy a stúdiók új ötleteket vagy inspirációkat keresnek ahelyett, hogy a régieket vennék elő és csinálnák meg újra és újra.

Jonathan naprakész információkkal készült, valamint megosztotta velünk azokat az oldalakat és forrásokat, ahol a filmiparral kapcsolatos belső információkról olvashatunk.

Akik nem rendelkeznek tapasztalattal a nemzetközi filmiparral kapcsolatban, azok számára ez az roskó péteróra nagyszerű lehetőség volt arra, hogy bepillantást nyerjenek ebbe a hatalmas gépezetbe, amely oly régóta irányítja már Hollywoodot. Reméljük, hogy lesz még időnk beszélgetni azokról az új trendekről, amik folyamatosan változtatják a filmkészítés világát. Talán majd legközelebb.

Roskó Péter (Budapest Film Academy)

 

Vissza…