fbpx

Vendégelóadónk; Szervét Tibor

Rendező óra Szervét Tiborral

“Kedves Hódi Jenő és Szervét Tibor Tanár Úr!

Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem a mai rendezői órán, ismét nagy ajándék volt számomra!

Nagyon inspiráló volt Szervét Tibor előadása, példái, megvilágítása a rendező feladatának, sokrétű felelősségének. Úgyszintén Hódi Jenő kiegészítései, célirányos kérdései, őszinte meghatódása a minőségi gondolkodáson – érzésen – és cselekvésen a Rendező emberi és szakmai eszköztárában.

Nem is gondoltam volna, hogy ennyire komplex és “gyakorlott, folyamatosan újracsiszolt finom-mechanikát”, szisztematikus konstruktőri hozzáállást igénylő feladat a rendezőé, és hogy mennyi visszahúzó erő létezhet, amely egyszerre kedvetlenítheti el és motiválhatja is őt munkája során.

Beleláttunk jobban abba is, hogy hogyan is működik együtt a rendező és a színész, és hogy ennek mi is az emberi, pszichológiai, szakmai, etikai folyamata…

Izgalmas volt hallani a Tóték c. darabról, amelyben a POSTÁS szerepe kulcs momentum a mű céljának megmutattatásában, és ennek kapcsán, hogy A Színész önálló gondolatai hogyan adaptálódnak, tűnnek ki a végső megvalósításban, A Rendező közreműködésével.

Elgondolkodtatott az a rendezői tapasztalat, hogy a rendezés sikere egyéni út – viszont a NAGYOKTÓL lehet tanulni!

Kicsit elszomorodtam attól, hogy az eddigi magyar oktatási rendszerben nem volt igazán tematikus és strukturális leírás arra vonatkozóan, hogy melyek a “Jó Színész” vagy “Jó Rendező” ismérvei – de azt gondolom, odafigyeléssel és kitartó gyakorlással, részletes elemző modellezéssel EZ IS TANULHATÓ!

Szó volt még a SZAKMAI ALÁZATRÓL is, amely elengedhetetlen egy film létrehozóinak együttműködéséhez és személyes energia befektetéséhez is, ehhez talán inkább Érzelmi Intelligencia és Tudatosság kell, annak a Tudatossága, hogy az ember szeresse, amit csinál, hálás legyen azért, hogy alkothat, és ne ARC legyen a TEHETSÉGBŐL. Hanem folyamatos, naprakész, lelkes megújulás.

Nagyon köszönöm még egyszer a lehetőséget, és azt a motivációt, amelyet ma újra megkaptam a fáradhatatlan kitartásból, TŰZBŐL, ami igazán a professzionális szakemberekre jellemző!

Ma rájöttem – újra – hogy a sok negatív példa is csak egy újabb útmutató, iránytű, palló, hajtóerő ahhoz, mészáros edinahogy merjük folytatni, elkezdeni, újrakezdeni, újratervezni, megkreálni, létrehozni, láttatni, éreztetni a kívánt hatást, a filmekben is!”

Mészáros Edina
Leendő BFA hallgató, NLP Tréner

 

Vissza…