fbpx

Világhíres filmesek workshopjai

A Budapest Film Academy (BFA) diákjai ingyenes előadásokat is látogathatnak, amelyeken neves filmkészítő szakemberek és művészek osztják meg tudásukat és tapasztalataikat a diákokkal, ezzel is segítve őket filmes ismereteik bővítésében. Az előadások többsége a Magyar Nemzeti Filmalap szervezésében és támogatásával valósul meg.

x1A Mesterkurzusok keretén belül hallgatóink részt vehettek Oliver Stone háromszoros Oscar-díjas, négyszeres Golden Globe-, valamint Emmy-díjnyertes író és rendező kétnapos előadásán. Néhány híresebb filmje: Nixon, JFK, Született Július 4-én, A Szakasz, Éjféli Expressz.

x2
Egy másik alkalommal Joe Eszterhas forgatókönyvíróval volt lehetőségük személyesen is találkozni, aki korunk egyik élő legendája, olyan klasszikusok írója, mint az Elemi Ösztön, a Flashdance, a Zenedoboz és a Kicsorbult tőr.

x3
Kétnapos szeminárium keretében Alan Parker előadását hallgathatták meg, aki olyan filmeket rendezett, mint az Éjféli Expressz, a Hírnév, az Angyalszív, a Lángoló Mississippi vagy az Evita.

x4

Szintén a Mesterkurzus egyik előadója volt a háromszoros Oscar-díjas rendező, kétszeresen Golden Globe-jelölt Ridley Scott, akinek filmjei között olyan felejthetetlen alkotások vannak, mint a Sólyom végveszélyben, Gladiátor, Thelma és Louise, Amerikai Gengszter.

x5


Ron Howard
 előadásán beszélt karrierjéről, filmkészítői döntéseiről és az érdeklődő kérdésekre is szívesen válaszolt. Az Oscar-díjas és Golden Globe-nyertes rendező filmjei között találhatjuk: Frost/Nixon, Egy Csodálatos Elme, Apollo 13, Happy Days.
x6

Diákjaink találkozhattak Antal Nimróddal, a magyar Kontroll, és az amerikai Elhagyott Szoba, A szállítmány, Ragadozók és Metallica: Through the Never című filmek rendezőjével.

x7

Két napos forgatókönyvírói kurzust tartott a hallgatóknak Laurie Hutzler, aki a BBC és a Channel 4 kreatív konzultánsa volt, és olyan Oscar-díjas művészekkel dolgozott, mint Nick Park és Steve Box.

Az előadások alatt a közönség kérdéseket tehetett fel munkásságukkal, egész életművükkel kapcsolatban, és belső szakmai tippeket szerezhetett napjaink elismert filmes szakembereitől. Ezek az előadások ingyenesek voltak a Budapest Film Academy és ELTE diákjainak, és a sorozat minden bizonnyal a jövőben is folytatódik.

A Budapest Film Academy Mesterkurzusának vendége volt többek között Szabó x8István, a Mephisto című Oscar-díjas film rendezője. Filmes pályafutása során nagy nemzetközi fesztiválok díját kapta meg, például Berlinben, Cannes-ban, Chicagóban, Koppenhágában. Filmjei között olyan klasszikusokat találhatunk mint a Csodálatos Júlia, A napfény íze, Találkozás Vénusszal, Redl ezredes, Szembesítés. Több alkalommal is előadást tartott rendező és forgatókönyvíró diákjainknak, beszélgetett velük forgatókönyveikről, filmjeikről, valamint elmondta saját művészi ars poeticáját.

2020-as tavaszi félévünkben Beth Serlin, nemzetközi forgatókönyvíró tartott egy előadás sorozatot nálunk. Megnyerte a ’legjobb forgatókönyv’ díját a Beyond Silence (Jenseits der Stille) című filmmel, amit később Oscar-díjra is jelöltek a legjobb idegennyelvű film kategóriában 1998-ban.

MESTERKURZUS SOROZATUNK KIEMELT VENDÉGEK, VILÁGHÍRŰ FILMKÉSZÍTŐK MEGHÍVÁSÁVAL FOLYTATÓDIK.