fbpx

Képzési struktúra

A BFA-brand

A Budapest Film Academy alapelve, „brand”-je, hogy a filmezést ne csak művészetként tanítsa, hanem az üzleti oldalát is bemutassa. Meggyőződésünk szerint ahhoz, hogy a diákok karrierje sikeres legyen, átfogó képet kell kapniuk a nemzetközi filmpiacról és a filmkészítés teljes folyamatáról. Végzett magyar és külföldi hallgatóink versenyképes filmesként indulnak el pályájukon, és nemcsak választott szakmájukban, de a filmkészítés más területein is megállják a helyüket.

Filmes gyakorlat nemzetközi perspektívából

A film világa gyorsan változik. Számos országban dinamikusan fejlődő és kiválóan működő filmipar alakult ki, újabb és újabb rendezők, írók és színészek tűnnek fel, válnak sikeressé művészileg és üzletileg egyaránt. Az igazán tehetségesek jókora részt tudhatnak magukénak a bevételből, különösen akkor, ha kihasználják az országhatárokon átívelő lehetőségeket is.

Mára a nemzetközi finanszírozás a filmgyártás elengedhetetlen forrása lett. A fiatal filmesek csak akkor válhatnak igazán sikeressé, ha megértik, hogyan működik valójában a filmipar szerte a világon. A Budapest Film Academy / Eötvös Loránd Tudományegyetem gyakorlatorientált, filmes tananyagának célja az, hogy felkészítse a hallgatókat a nemzetközi piacra.

A BFA – kihasználva Magyarország központi elhelyezkedését Európában – a filmesek új, nemzetközi léptékben gondolkodó generációjának kinevelését tűzte ki célul.

Véleményünk szerint, a filmkészítő nemcsak egy projekt művészi mozgatóereje, de üzleti érzékkel is rendelkezik, követi a piaci változásokat, képes másokat motiválni, valamint velük együttműködni. Oktatóink olyan magyar és külföldi szakemberek, akiknek a filmkészítés a hivatása, ezért naprakész ismereteket képesek átadni a diákoknak a filmes és televíziós gyártásról, a forgatókönyv fejlesztéséről, a finanszírozásról, a produkció megvalósításáról, a terjesztésről és az új technológiákról.

A Budapest Film Academy az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel együtt összeállított egy olyan curriculumot, melynek elvégzése egy filmkészítői mesterképzésnek felel meg. A diákok a filmezést a gyakorlatban sajátítják el – felfedezik a szakma fogásait, eközben hibákat is vétenek, kialakítják stílusukat, más szóval filmeket készítenek. A kurzusokat a filmkészítés mesterségének különböző elemeire összpontosítva, szigorú forgatási rend szerint állítottuk össze.

Együttműködés a Budapest Film Academy és az Eötvös Loránd University között

A képzést az ELTE BTK Filmtudomány Tanszéke
koordinálja, a gyakorlati tárgyak területén együtt alakítja ki a curriculumot, s jelöli ki az oktatókat a Budapest Film Academy-vel.

A kurzusok kialakításánál a legfontosabb szempontunk az volt, hogy a filmkészítés összes területét lefedjék, ugyanakkor a hazai és külföldi diákok is előző tanulmányaiknak megfelelően rugalmasan tudjanak választani. Így a külföldről vagy más hazai felsőoktatási intézményekből érkező hallgatók a nekik megfelelő szinten kezdhetik vagy folytathatják ELTE és/vagy BFA tanulmányaikat és kiválaszthatják az őket legjobban érdeklő részterületet.

A képzés hálóterve

A Budapest Film Academy képzését négy szinten egymásra épülő kurzusok alkotják, melyek nagy része felcserélhető, illetve választható, és különböző filmkészítői szakterületeket fednek le.

A filmkészítő gyakorlatokon a hallgatók számos speciális, a filmkészítéssel kapcsolatos ismeretet sajátíthatnak el: forgatókönyvírás, világítás, operatőri ismeretek, rendezési tanulmányok, színészvezetés stb., de ide sorolhatók olyan filmelemzési gyakorlatok is, amelyek jelentősen hozzájárulnak olyan készségek kialakításához, melyeknek a diákok hasznát vehetik a filmkészítés különböző fázisaiban.

A filmszakmai ismeretek a filmkészítéssel kapcsolatos intézmények megismertetésétől a jogszabályi környezet tanulmányozásán keresztül a produceri ismeretekig számos elméleti és gyakorlati ismerettel ruházza fel a hallgatókat.

A tutori konzultációk keretében egyénre szabottan kísérjük figyelemmel, szervezzük és segítjük a diákok egyes gyakorlati feladatait, munkáit.