fbpx

Budapest Film Academy nyitólap

Diákok

2021 ŐSZI JELENTKEZÉSI LAP

Jelentkezési határidő: 2021. Augusztus 31.

Jelentkezési lap letöltése, árakkal, kurzusleírásokkal.

EGYÜTTMŰKÖDÉS A LOYOLA MARYMOUNT EGYETEMMEL

States_california-hollywood-sign-EA Budapest Film Academy kurzusokat tart a Los Angeles-i Loyola Marymount Egyetem diákjainak.

Örülünk az együttműködésnek és azon dolgozunk, hogy ez a közös program egyre szélesebb keretű legyen. További információt kérésre e-mailben küldünk.

“Az, hogy részt vettem a budapesti “Study Abroad” programon, az egyetemen eltöltött éveim legjobb döntése volt. Alkalmam nyílt írásról és filmkészítésről tanulni a Los Angeles-i óráimtól eltérően egy teljesen új és egyedi módon. A nemzetközi diákokkal való együttműködés új perspektívákat, tapasztalatokat és gondolatokat adott, amik örökre megváltoztatnak engem mint író és filmkészítő. Mindezek mellett az sem elhanyagolható, hogy milyen jól éreztem magam a programon!”

Eden Rousso

ELTE MEGÁLLAPODÁS

Elte épületA Budapest Film Academy (BFA) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) közötti együttműködés keretében a BFA gyakorlati filmes képzést nyújt Budapesten a filmes szakma iránt érdeklődőknek magyar és angol nyelven. Ennek a fúziónak köszönhetően a legjobb minőségű és teljeskörű filmes oktatást, valamint gyakorlati filmkészítő órákat biztosít az ELTE alapfokú szabad bölcsészet filmelmélet és filmtörténet szakirányos és minoros képzéséhez, valamint az ELTE filmtudomány mesterszakos képzéséhez.

A Budapest Film Academy gyakorlati képzése tökéletesen kiegészíti az ELTE nemzetközileg elismert filmes oktatását. A BFA gyakorlatorientált programja mellett diákjaink választhatnak az ELTE Filmtudomány tanszéke által kínált elméleti tárgyak széles kínálatából, így például tanulhatnak filmtörténetet, filmesztétikát és filmelemzést is.

A filmakadémia kurzusainak többségét az ELTE BTK campusán tartjuk, a gyakorlati oktatás pedig a magyar filmipar legmodernebb gyártóbázisain és utómunkastúdióiban zajlik professzionális körülmények között.

KURZUSOK, STRUKTÚRAKurzusok

A Budapest Film Academy naprakész tudással látja el a hallgatóit, így a változó piaci körülmények mellett nemzetközi szinten versenyképes filmeseket képez. Az akadémia célja továbbá, hogy a diákokkal megismertesse az amerikai „know-how”-t és, hogy a nemzetközi filmkészítésben is jártasságot szerezzenek. Alapelve – „brand”-je –, hogy a filmezést ne csak művészeti ágként tanítsa, hanem ennek üzleti oldalát is bemutassa.

A filmgyártásban az utóbbi években teljesen eltűntek a határok. A korábbi tendencia, miszerint az országok saját erőből finanszíroznak produkciókat, egyre inkább háttérbe szorul.

A Budapest Film Academy képzése hat modulból áll és mindegyik négy egymásra épülő szintet tartalmaz.
A modulok a következők:
Budapest Film Academy Presents

Mivel az Akadémia a filmes munkaerőpiacra való felkészítést helyezi előtérbe, ezért a hallgatók a négy szemeszter során széleskörű gyakorlati tapasztalatot szereznek. A képzés végén a diákok filmkészítőkként képesek lesznek nemzetközi koprodukciókban részt venni.

Az órák két nyelven zajlanak; angolul és magyarul. Akik az adott nyelvet nem értik, fejhallgatón keresztül hallgathatják a szinkrontolmácsot az előadás során. Ez különösen jó azoknak, akik bár beszélnek angolul, viszont még nem elég magabiztosak a nyelvtudásukban.

A tananyag elsősorban a műfajokat követő közönségfilmekkel foglalkozik, ezek alapelemeit, motívumrendszerét és struktúráját sajátíthatják el a hallgatók. Ezáltal az Akadémia olyan szakembereket képez, akik megélhetési szinten képesek majd szakmájukban elhelyezkedni. Aki viszont művészfilmeket vagy szerzői filmeket szeretne forgatni, annak is hasznos előtte megtanulnia a szabályrendszereket. Ezek ismeretében eldöntheti, hogy milyen elemeket mellőzzön, vagy elképzelése szerint az egész szerkezetet alapjaiban átdolgozza.

Classical design archplotAz Akadémia oktatói kara magas szinten képzett egyetemi tanárokból, illetve a filmes szakma jelentős és díjnyertes alkotóiból áll, akik kapcsolataikkal és tudásukkal egyaránt támogatják diákjaikat.

A BFA­­/ELTE olyan egyedülálló felsőoktatási intézmény, ahol a végzős diákok aktív segítséget kapnak, hogy a filmszakmában munkát kapjanak. A BFA/ELTE szorosan együttműködik külföldi felsőoktatási intézményekkel, továbbá film- és utómunka stúdiókkal, produkciós felszerelést kölcsönző vállalatokkal, produkciós cégekkel, nemzetközi és magyar forgalmazókkal.

MESTERKURZUSOK, WORKSHOPOKOliver Stone

Az ELTE és BFA programot kiegészítik azok a workshopok/mesterkurzusok, amelyeket világhírű filmesek tartanak. A Magyar Nemzeti Filmalap szervezésében megtartott mesterkurzusokon diákjaink találkozhattak olyan világhírű filmesekkel mint Oliver Stone, Joe Eszterhas, Alan Parker, Ridley Scott, Ron Howard, résztvehettek olyan workshopokon amelyeket többek között Laurie H. Hutzler, Szabó István és Antal Nimród tartott.

Részletes info a mesterkurzusokról és workshopokról: Mesterkurzusok

A BUDAPEST FILM ACADEMY HALLGATÓI

A BUDAPEST FILM ACADEMY HALLGATÓIAz Akadémia hallgatóinak egy részét ELTE-s diákok teszik ki. A gyakorlati filmes kurzusokra az ELTE BA vagy MA szakára beiratkozottak képzési szintjüktől függetlenül kerülnek besorolásra. Amennyiben például egy MA-s hallgató még nem tanult forgatókönyvírást, vagy nincsenek operatőri ismeretei, ugyanúgy az alapkurzusra iratkozik be, mint ezekkel a filmkészítési tudással nem rendelkező BA-s társa.

Egyedül azoknak, akiknek szakmai tapasztalatuk van, nem szükséges az alapoktól tanulniuk. Aki már dolgozott például kamera asszisztensként, annak nem kell a legalacsonyabb szintről kezdenie az operatőri modult, képzését az Operatőri ismeretek II-vel vagy III-mal indíthatja.

Az ELTE-s hallgatók az órákért ELTE-s krediteket kapnak, amelyek az Eötvös Loránd Tudományegyetemen mind alap, mind mesterképzésén beszámíthatóak.

A nem ELTE-sek igényelhetnek ECTS (Európai Kreditátviteli Rendszer) krediteket. Ezek számos más európai felsőoktatási intézmény képzésein felhasználhatók, és a kiállítást követően a diáknak három éve van elismertetni, tehát úgy is igényelhető, hogy a hallgató még nem jár egyetemre, de később szeretne jelentkezni. A diákoknak az ECTS kreditekre vonatkozó kérelmet jelentkezéskor vagy legkésőbb a kurzus elkezdésekor jelezniük kell Akadémiánk felé.

A BUDAPEST FILM ACADEMY HALLGATÓIA kurzusokat azok is látogatják, akiknek egyáltalán nincs szükségük kreditekre, mindössze szaktudást szeretnének szerezni. Ők a tandíjból 20%-os kedvezményt kapnak, valamint egy Budapest Film Academy oklevelet a kurzus/kurzusok elvégzéséről, amit mindenki megkap, legyen az ELTE-s vagy ECTS kredites hallgató.

Az órákat látogatják magyar és külföldi diákok egyaránt, korhatárra való tekintet nélkül, ugyanis a filmkészítés olyan szakma, amit sohasem késő elkezdeni, valamint az egyes kurzusok nem csak a filmkészítéshez, de számos más területen is felhasználható kiegészítő tudásanyaggal szolgálnak. Így például televíziós szakemberek, marketingesek, kommunikátorok, trénerek, színházi dramaturgok, és egyéb területeken is hasznos továbbképzést nyújthatnak.

MILYEN KURZUSRA JELENTKEZZEN A BEIRATKOZÓ?

ForgatásAz adott szakterület kurzusai az egymást követő félévekben egymásra épülnek. A kurzusok féléves csomagokban, vagy egyenként is végezhetők.

A Budapest Film Academy a „cross-platform” oktatás híve, mivel minden szakterület összefügg, ezért ha valaki a saját szakmájában kiemelkedő teljesítményt szeretne nyújtani, a többi filmkészítői tevékenységgel is tisztában kell lennie. Egy rendezőnek például alaposan kell ismernie a forgatókönyv struktúráját, az operatőr technikai lehetőségeit, a vizuális effektusok tárházát, a producer igényét és lehetőségeit.

Hajdú MiklósUgyanígy egy író, vágó, operatőr vagy producer számára is fontos az, hogy szaktudása a teljes filmkészítésre vonatkozzon. A vágó például egyben dramaturg is; ő végzi a film utolsó újraírását, ezért alaposan ismernie kell a forgatókönyv struktúráját. Ugyanakkor, hogy kiválassza a legjobb snitteket, kompozíciós és fényhatás szempontjából kell megvizsgálnia az operatőr munkáját. A forgatókönyvíró képekben gondolkodik, így nem árt, ha tud a kamera lehetőségei szerint alkotni. Fontos továbbá, hogy olyan forgatókönyvet írjon, aminek segítségével a rendező vagy a producer sztárokat, illetve finanszírozást tud a filmhez szerezni.

A kurzusok magukban is felvehetők, de ahhoz, hogy valakiből igazi filmkészítő váljon minimum két modult érdemes magas szinten elvégeznie. Ezek szabadon választhatóak, nincsenek előre megadott sémák, ugyanis bármelyik kettő tökéletesen kiegészíti egymást. Ugyanakkor minden hallgatónknak javasoljuk egy minden szakterületet átfogó alapozó szemeszter elvégzését, mivel a filmes munka hatékony végzéséhez a szakembereknek ismerniük kell a többi szakterület munkafolyamait és gyártásszervezését is.

A Budapest Film Academy rendszeresen meghirdet ingyenes, nyilvános órákat, hogy az érdeklődő hallgatók betekintést nyerhessenek a BFA képzésébe.

LEENDŐ HALLGATÓINKNAK

Az egyik legvonzóbb szakma a filmkészítőké. Épp ezért nehéz a sikerhez vezető út; a nyomás óriási, a verseny erős. Az átgondolt döntéseknek azonban meglesz a jutalma, hiszen a szakma egyaránt nyújthat kreatív sikerélményt és magas jövedelmet.

Ez az oka annak, hogy szerte a világon évente több tízezer diák jelentkezik filmes iskolákba, akik hajlandóak hatalmas összegeket fizetni azért, hogy valóra válthassák az álmaikat. A probléma az, hogy a piac már telített: túl sok a hallgató, és kevés a filmes munka. Minden évben sok ezren kerülnek ki a képzésekről, azonban közülük csupán a legjobbak fognak hosszú távú, sikeres karrierbe kezdeni valamelyik fő művészi vagy technikai területen.

Nem akarjuk leendő hallgatóinkat lebeszélni az álmaikról. Ha erre a szakmára vágynak, ki kell tartaniuk emellett – ez a siker egyik kulcsa. Az akadályok nagyok, de nem legyőzhetetlenek. Ám a sikerhez a hallgatóknak szükségük van néhány dologra: a filmipar ismeretére, a nemzetközi piac megértésére, átfogó filmkészítői képességekre, gyakorlati tudásra, és végül, de nem utolsósorban nemzetközi kapcsolatokra. Pontosan ezek megszerzésében segíti a Budapest Film Academy már az első naptól hallgatóit.

Leendő hallgatóknakOktatásunk célja, hogy a filmkészítés minden ágában mesterszintű történetmesélőket képezzünk. A Budapest Film Academy (BFA) tanterve gyakorlati kreatív workshopokat és kurzusokat is magába foglal, amelyek a filmkészítés teljes folyamatát lefedik. A diákok elsajátítják a különböző műfajok és dramaturgiai szerkezetek elveit és munkamódszereit. Számos gyakorlati feladat – például rövidfilm-forgatás, forgatókönyvírás – keretében arra bátorítjuk őket, hogy mélyítsék el a filmkészítésről szerzett ismereteiket. Végső célunk, hogy mindegyikük megtalálja saját hangját, stílusát, és ezáltal, valamint a BFA által nyújtott széles körű filmes és üzleti ismeretekkel, hallgatóink valóra válthassák álmaikat.