fbpx

BUDAPEST FILM ACADEMY

Hódi Jenő

A Budapest Film Academy alapítója és ügyvezető igazgatója, Hódi Jenő, amerikai-magyar, több nemzetközi filmes díjat nyert rendező, író és producer. Az egyik legelismertebb amerikai egyetemen, a New York-i Columbia Egyetem Film Tanszékén, Milos Forman, Brian De Palma, John Avildsen és Dusan Makavejev osztályában szerezte diplomáját. Ő volt az első diák a Columbia Egyetem történetében, aki mozifilmet írt, rendezett és gyártott, miközben az egyetemen tanult.

 

Filmes tevékenysége során a szakma majdnem minden ágában tapasztalatot szerzett. Közel húsz forgatókönyvet adott el, számos nagyjátékfilmet, reklámot, televíziós műsort, színházi előadást, zenei klipet és dokumentumfilmet rendezett és gyártott.

 

Filmesként arra a legbüszkébb, hogy a legtöbb színész, akivel dolgozott, színészorientált rendezőként tartja számon. New Yorkban és Los Angelesben olyan elismert workshopokon vett részt, mint Milton Katselas színész-rendező mesterosztálya, Stella Adler színészképzése és az Actor’s Studio író és rendező csoportja.

Jeno Hodi
Jeno Hodi

Legutóbbi mozifilm alkotásával két „Legjobb Rendező” díjat nyert Spanyolországban és Olaszországban. Rendezői, forgatókönyvírói munkái közt többek között a következő mozifilmek találhatók: Metamorphosis, Black Sea Raid, Triplecross, American Kickboxer 2, Guns and Lipstick, Deadly Obsession, Fatal Choice.

 

A fentiek mellett a további filmek forgatókönyvét írta: Impact, Threat of Exposure, Armstrong.

 

2010-ben megalapította a Budapest Film Academy-t, amely az Eötvös Loránd Tudományegyetem Filmtanszakával együttműködve fiatalokat oktat a filmkészítés művészetére és mesterségére. A képzés fő kurzusai: rendezés, forgatókönyvírás, operatőr, vágás és kreatív producer.

A filmes oktatás történetében először választott egy hollywoodi, élvonalbeli egyetem egy magyar intézményt diákjai képzésére. A Los Angeles-i Loyola Marymount University a Hódi Jenő által alapított és vezetett Budapest Film Academy és az ELTE közös programjában tanítattja 2016 szeptemberétől diákjait. Az együttműködés keretében nem csak diákok érkeznek, hanem egy forgatókönyvírást tanító professzoruk is tart kurzusokat az Akadémián.

 

2020-ban írt, rendezett és producerként létrehozott egy félórás rövidfilmet, melynek címe Hagyaték.  A film, amelyben sok Budapest Film Academy diák kiemelkedő poziciókban is dolgozott. A rövidfilm jelenleg 17 fesztivál győzelmet, 8 kiemelt említést, 10 jelölést, 2 döntőbe, 1 elődöntőbe és 10 versenybe kerülést tudhat magáénak.

 

2020-ban életműdíjat kapott az indiai Global Film Fesztiválon.

 

Producerként és executive producerként több mint két tucat filmet forgatott, amelyek nemzetközi fesztiválokon  nagy sikerrel szerepeltek.

Jeno Hodi

coordinator@budapestfilmacademy.com

1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.

+36 1 408 6109